I Kalmar har vi under många år arbetat målmedvetet med att bygga och renovera boenden för att möta de utmaningar som en åldrande befolkning medför. Vi har inte bara insett behovet av fler och bättre boenden för våra äldre, utan också agerat på det. Resultatet är en serie av framgångsrika projekt som visar vår förmåga att leverera lösningar som verkligen gör skillnad i människors liv.

Redan 2014 tog vi stora steg framåt med bygget av Berga Backe och den omfattande renoveringen och tillbyggnaden av Jungmansgården. Samma år såg vi också tillkomsten av Varvet, ett annat nybyggt boende. Denna positiva utveckling fortsatte över åren.

2016 renoverade och utvidgade vi Ingelstorpsvägen, följt av nybygget av fantastiska Vänskapens väg 2018. 2021 genomförde vi totalrenoveringen av S:t Kristoffers väg och 2022 välkomnade vi det nybyggda Atlasvägen. Och nu den 29 februari, inviger vi alltså Villa Linné, en toppmodern korttids- och växelverksamhet.

Villa Linné är ett utmärkt exempel på hur vi anpassar vår omsorg till dagens behov. Med sin placering i Linnéstaden, centrala Kalmar, erbjuder Villa Linné inte bara 60 nya lägenheter för korttidsvård, utan också närhet till naturen, sociala aktiviteter och i närheten av butiker och annan service. Detta boende är skräddarsytt för dem som behöver tillfällig avlastning i omsorgen, rehabilitering eller återhämtning. Det är en plats där våra äldre kan få den vård och omsorg de behöver innan de återvänder hem eller flyttar till ett mer permanent boende.

Men vi stannar inte där. Vi ser ständigt framåt och planerar för framtiden. Nu renoverar vi Enliden ute i Rockneby. Därefter står ett nytt boende och en ny träffpunkt på tur i Lindsdal, som har potential att bli ett av de mest moderna i hela Norden. Detta projekt, tillsammans med de tidigare nämnda, visar tydligt vår dedikation till att ständigt förbättra och utveckla äldreomsorgen i Kalmar.

Vår vision är klar. Vi arbetar för en äldreomsorg där varje individ känner sig trygg, respekterad och värderad. Genom våra ansträngningar har vi lyckats skapa en miljö där våra äldre kan leva sina liv med värdighet och trygghet. Detta är inte bara ett löfte från oss som ansvariga, det är ett bevis på vår förmåga att leverera resultat. Vi ser utmaningarna, vi tar tag i dem och viktigast av allt – Vi får det gjort!

Michael Ländin (S)

Ordförande, Omsorgsnämnden i Kalmar kommun