Varför ska jag vara med i facket?
Jag stod där som ett fån. Vad sa han för något? Det var mitt första riktiga sommarjobb som jag hade sökt och fått på helt egna meriter. Inte för jag kände någon som kände någon.
– Om inte alla går med så blir det ju ingen effekt, sa han. Vi har rätt dålig lön här. Då kommer det hit någon som tittar på våra löner.
– Jag tycker inte jag har dålig lön, sa jag. Jag jobbar ju bara här i sommar. Kul är det också. Sen vill jag ju ha jobb nästa sommar också. Kanske chefen blir sur då? Varför ska jag vara med i facket?
Det slutade med att jag inte gick med.
Några år senare började jag inom kooperationen och jobbade på både Konsum och OBS! Det var inte så mycket att snacka om där.
-Här är vi med i Handels, sa någon och så var man det. Mot slutet av min tid där blev jag tillfrågad om jag ville gå en facklig utbildning. De hade tyckt att jag var bra på att prata.
Efter det bytte jag till Televerket och fackförbundet som numera heter SEKO. Där blev jag så småningom fackligt aktiv som bland annat förhandlare, tidningsredaktör, skyddsombud och klubbordförande. Att förhandla med arbetsgivaren var ibland enormt påfrestande och jag slogs ibland av bristen på empati.
Jag var även aktiv som ordförande i LO:s ungdomskommitté, utbildare i jämställdhet och EU-frågor. Otroligt spännande och lärorikt och många gånger kände man ändå att man verkligen kunde påverka arbetsplatsen man jobbade på. Till exempel som när vi en gång för alla blev av med våra delade turer.
Efter tio år i sa jag sen upp mig från Telia som det hade bytt namn till, för att bli egen företagare på heltid. Jag blev då uppringd av en god facklig vän från SEKO.
– Tyvärr Michael, du kan inte vara medlem längre. Du får kolla om du kan vara med i Småföretagarna eller nåt.
Sen var det slut. Jag var med i Företagarna ett tag och var t.o.m förtroendevald ersättare någonstans, men det var inte samma sak. Inte samma glöd.
Michael Ländin
Tags In
Translate
#digitalisering #ehälsa #kalmar #omsorgen
https://www.mynewsdesk.com/se/kalmar_kommun/pressreleases/oekad-medicinsk-saekerhet-genom-digitala-signeringar-i-aeldreomsorgen-3074307

Idag har vi socialdemokrater lagt fram ett initiativ i riksdagens socialutskott som innebär att vi föreslår att kommuner måste använda pengar som är avsatta till äldreomsorgen till just äldreomsorgen. Om de inte gör det tycker vi att man ska betala tillbaka de pengarna. Men varför tycker vi det? Låt mig beskriva varför.
För mig är målet tydligt: Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg. Vi har en del att göra i hela landet, på alla politiska nivåer, för att vi ska nå dit också - det är jag medveten om. Det är uppenbart att äldreomsorgen behöver stärkas ordentligt.
Om äldreomsorgen ska bli bättre, ja då behöver man också satsa pengar på äldreomsorgen. Därför gör staten nu det. Från och med 2021 och framåt får Sveriges kommuner ytterligare 4 miljarder kronor varje år för att förstärka äldreomsorgen. Det är pengar som ska användas till just det - och inget annat. Inga skattesänkningar, inga andra prioriteringar - utan till äldreomsorgen!
Det här kan kanske låta självklart. Men i Sverige fungerar det så att de kommunala politikerna bestämmer över äldreomsorgen. De bestämmer också över den lokala budgeten. Det är i grund och botten något väldigt bra - för kommer man från en kommun har man ofta bäst koll på vad som behövs just där.
Men just nu behöver äldreomsorgen i hela Sverige en kraftig förstärkning. Det har blivit extra tydligt under pandemin. I detta läge får det inte råda några som helst tvivel om att pengarna som är till våra äldre går till just det och ingenting annat! Sveriges äldre förtjänar en trygg ålderdom. Därför har vi lagt det här förslaget idag.
Håller du med mig om det här så får du gärna dela min text.
/Kristina
Att vara aktiv i politiken är för mig otroligt viktigt. Det är att ge tillbaka till samhället. Det har gjort mitt liv rikare på flera sätt...
https://michaellandin.com/det-gar-att-gora-skillnad/
