Ibland syns det väldigt tydligt vart vi är på väg. Det är inte så mycket att göra åt. Bara anpassa sig och gilla läget och försöka dra nytta av den nya vägen. Så är det med mycket ny teknik.
När jag var yngre fanns det de som ansåg att datorerna var något ont. De tog jobbet från folk. När Internet kom ansåg många att det var en lekstuga, slöseri med tid och “en färgglad soptunna”.

De flesta är väl överens att datorer och Internet har förändrat våra liv och samhället så totalt att det inte går att gå tillbaka. Nästa stora tekniksteg som syns lika självklart komma är VR, 5G, robotar, AI och självkörande bilar. Alla befinner sig i startskedet av färdiga produkter så det vi ser är bara början på något.

VR – Virtual Reality. Glasögon som gör att man befinner sig någon annanstans. Du kan träffa släktingar i ett virtuellt rum på andra sidan jorden. Forskare kan befinna sig på i en 3D-värld på mars eller kan du själv delta i slaget vid Stalingrad. Otroligt spännande produkt som troligen kommer att förändra vårt resande för alltid. Även filmen och dataspelen kommer att få enorma lyft av detta. Häromdagen besökte jag ett valmöte med Hillary Clinton i VR – kändes verkligen nära.

5G – Den nya tekniken för att sända data kommer att revolutionera världen. Helt utan “lagg” (fördröjning) kommer data att skickas många gånger snabbare än dagens snabbaste 4G nät. Första testerna gör Telia och Ericsson i Stockholm 2018. Kommer att användas till all den nya teknik som kommer det närmast decenniet. Till exempel de självkörande bilarna.

Robotar – Vi har dem redan runt oss. De enklaste. Gräsklippare och dammsugare. Industrin och jordbruket har länge byggt bilar med dem och använt dem till att mjölka kor. Inom en snar framtid har vi dem överallt även i hemmet. I sjukvården, där man redan idag på sina håll använder dem till automatiserade transporter av allt från mediciner till sjukhussängar. De används även till kirurgi och är mycket precisare än en människa.

AI – Artificiell intelligens är ett system som är medveten om sin omgivning och vidtar åtgärder som maximerar sina chanser att lyckas. Det kan vara Siri som hjälper dig att planera din dag eller planera körvägen. Men det finns även redan nu system i USA som förutspår var nästa brott händer med störst sannolikhet. 2029 räknar man med att datorerna och därmed AI har samma datorkraft som en hjärna.

Självkörande bilar kommer att förändra transportbranschen i grunden. Varför skulle de nya bolagen ha en anställd när de kan köra bilar, bussar, taxi och lastbilar utan personal? Precis som jordbruket gick från att sysselsätta större delen av befolkningen kommer självkörande bilar att förändra transportsektorn. Nutidsproblem som köer in och ut till stortstäderna och letandet efter parkering är snart ett minne blott när självkörande bilar anpassar sig till trafiken med AI och krockar betydligt mer sällan än människostyrda bilar.

Man kan som sagt tycka vad man vill om den nya tekniken ovan. Men man kan vara helt säker på att den till viss del redan är här och att den kommer att påverka det samhälle vi lever i. Det borde i hög grad påverka ungdomars val när de söker utbildning eller företag som utvecklar nya produkter.

Själv ser jag fram emot en snar framtid där jag har de flesta av mina möten i VR. En AI som planerar min kalender och min dag och en självkörande bil som hämtar mig till jobbet. Sen det bästa av allt: En robot som plockat upp ur diskmaskinen skulle jag verkligen gilla 😉

Michael Ländin är VD och medgrundare av FL-Net som bland annat driver Sverige.nu, Mailbox.se, Nyhet.se och Fuska.nu