Mötesdeltagare. Först för er som inte känner mig. Jag växte upp i Oxhagen i Kalmar. Ett typiskt arbetarklassområde även på den tiden. Idag är ordförande i äldreomsorgen i Kalmar. Jag är också IT-företagare sedan 20 år tillbaka, I höstas blev jag vald till stolt riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Kalmar län.

Äldreomsorgen ligger mig varmt om hjärtat. Just för att det handlar om att ta hand om och skapa trygghet för de som arbetat hela sitt liv för vårt gemensamma samhälle. Idag är andelen äldre större än någonsin och fler kommer det till.

Under de senaste åren har vi i Kalmar byggt och “byggt till” nya äldreboenden och de kommande åren bygger vi ännu flera vi utökar hela tiden antalet platser. Det gör att de äldre som vill och behöver får plats. Och det behövs verkligen.

Vad jag förstår har den styrande majoriteten här i Nybro totalt misslyckats med äldrepolitiken. Hade man lyssnat på er Socialdemokrater i Nybro redan 2015 så hade det förmodligen redan stått ett nytt äldreboende klart här i kommunen. Jag tycker det är skandal.

När jag fick frågan om att tala här idag på 1 maj så blev jag jätteglad. Det gjorde mig oerhört stolt. Inte bara för att få äran att tala 1 maj utan för att jag faktiskt växt upp här i Nybro under min barndoms somrar.

Vi bodde i Kalmar och min mamma var ensamstående så när hon jobbade under sommarlovet så fick jag vara “sommarbarn” hos mina kusiner Sara och Boel. Jag tror de är här idag och tittar på. De bodde på Hantverkargatan. Min moster jobbade på ICA-butiken som på den tiden låg på Dr Sandbergs gata. Jag kommer att återkomma till Dr Sandberg.

Jag cyklade mycket omkring under mina somrar här. På Hantverkargatan, Dr Sandbergs gata och till Sveavallen där jag spelade fotboll med kompisar och någon gång vill jag minnas att vi mötte brandkåren som var där och spelade med oss. Jag ramlade på gruset och skrapade upp knät och blev omplåstrad av sjukvårdskunnig brandpersonal.

Det är lätt att romantisera sin barndom och om hur det var förr. Det var bättre förr säger någon. Men det var det väldigt sällan. I stället måste man driva samhället framåt hela tiden. Med nya ideer och nya tankar. Aldrig ta välfärden för givet utan försvara och utveckla den den hela tiden.

Dr Sandberg var ju för dem som inte känner till det konservativ präst och ledamot av ståndsriksdagen på 1800-talet. Stred oerhört för att man skulle inte avskaffa ståndsriksdagen. Inga förändringar här. Tänk om vem som helst kunde rösta till slut?

Tack och lov blev Dr Sandberg nedröstad och tvåkammarriksdagen infördes, men det krävdes fortfarande en stor årsinkomst på den tiden för att få rösta.
Först mer än 50 år senare blev det allmän rösträtt för både män och kvinnor. Dr Sandberg och hans son som också var riksdagsledamot hade nog inte gillat utvecklingen.
För det är en oerhörd skillnad vem som som styr i kommun, i region och i riksdag. Tro inte annat!

Sedan jag blev vald till riksdagskandidat förra året har jag hört väljare ständigt klaga över vallöften. De kallar det för valfjäsk och valfläsk. Detta trots att all forskning visar att svenska politiker normalt håller över 90% av vad dom lovar.

Jag bestämde mig då att ta reda på fakta istället. Fakta på det som var gjort, inte det som partierna vill göra. Då måste det ju bli rätt och ingen kan klaga. Jag letade reda på alla regeringsbeslut jag kunde hitta. Och visst är det skillnad!

Här är några av dem saker som regeringen Reinfeldt beslutade 2007-2014
– Vårdnadsbidrag
– Sålt Vin & Sprit AB och Nordea
– Avreglering järnvägen
– Införande RUT och ROT
– Avskaffat apoteksmonopol
– Skattesänkning med jobbskatteavdrag 1,2,3,4,5
– Sänkt A-kassa och tagit bort avdragsrätt för fackavgift
– Infört fas 3 för långtidsarbetslösa

De här besluten och många fler liknande säger en del vem man är och vad man vill uppnå på 8 år i regeringsställning. Skattesänkningar bara för de som har jobb, inte för alla andra.
Avdrag som egentligen är samma sak som bidrag fast till dem som har gott om pengar.
Och utförsäljning av våra gemensamt ägda bolag.

Regeringen Löfven har bara haft 4 år på sig. Ovan på det har man haft en oerhört tuff parlamentarisk situation. Ett första förlorat år där vi fick regera med en alliansbudget och ett minoritetsstyre som många gånger röstats ned i riksdagen. Jag beundrar våra företrädare som trots det har lyckats med en av de rödaste mandatperioder i mannaminne.

– Höjt barnbidrag
– Gratis glasögon för barn
– Slopat vårdnadsbidrag
– Avskaffat RUT-avdrag för poolrengöring
– Avskaffat fas 3
– Fördubblat tandvårdsbidrag
– Gratis öppenvård för alla över 85 år
– En miljard per år till förlossningsvården
– 10 miljarder till välfärden
– Höjda anslag till forskning
– Höjd a-kassa
– 2 miljarder till polisen
– 100 miljoner till att bekämpa hedersförtryck
– Sänkt pensionärsskatt
– Höjning av skatt för inkomster över 50.000/månad det är en rättvisefråga
– Lärarlönelyft
– Miljarder till mindre klasser
– Höjt studiebidrag och 14000 nya högskoleplatser
– Bemanningsmiljarder som gett massor av extra händer i äldreomsorgen. Det har jag själv sett på nära håll

Min slutsats är glasklar. Välfärden är under attack! För det blå gänget finns inga ansatser till att förbättra eller utveckla välfärden, de vill bara sänka skatter och sälja ut våra tillgångar!
– – – –

Nu är vi framme vid 2018 och den 9 september går svenska folket till valurnorna. De måste påminnas om den här attacken på välfärden som utfördes av de blå. De måste också påminnas om de reformer och den utveckling av välfärden som vi har bidragit till under de senaste år, men vi måste också blicka framåt.

Jag ser tre framtidsutmaningar.

Den första vår äldre:
Det är inte bara bara det att fler blir äldre, fler som behöver äldreomsorg och fler som behöver sjukvård. Vi har också nu tillgång till dyr avancerad sjukvård som botar fler sjukdomar än någonsin i historien.
Ny teknik här – är oerhört viktig, digitalisering, forskning men också en arbetsmiljö som får fler att vilja jobba i vård och omsorg.
Och idag vänner, jobbar 100 000 fler i välfärden jämfört med när vi tillträdde. Men valet i höst kommer till stor del att handla om sjukvården.

– Vi lovar här 10 miljarder till 14 000 fler anställda i sjukvården under nästa mandatperiod.
– Vi lovar 500 miljoner varje år för kortare väntetider för cancervård
– Vi lovar gratis arbetskläder till de som inte har det inom vård om omsorg

Grädde på moset kom från Stefan Löfven idag som berättade att vi går till val på höjda pensioner för de som har lägst pensioner.

För socialdemokratin prioriterar välfärden!

Det andra området är integration:
2015 kom det 160 000 asylsökande flyktingar hit från bland annat Syrien, Afghanistan och Irak. De flyr från krig och elände. Mödrar som skickar sina söner och döttrar över hela jordklotet för att de ska slippa bli rekryterad av någon krigsherre, våldtas eller dödas.
Integrationen är oerhört viktig och det måste gå snabbare än var det någonsin gjort tidigare.
Och det gör det, idag går det mycket fortare. Språk, utbildning och jobb. Det är vad det handlar om.
– Redan i vårbudgeten satsar regering 140 miljoner kronor för att snabba på vägarna till arbete för våra nyanlända man har också infört skyldighet att delta i SFI
– Vi har också skapat fler platser för utbildning och praktik

Vi måste också stå upp mot dem som vill använda invandrare som ett bräcke för att försämra villkoren på svensk arbetsmarknad. För oss är principen glasglar: När du jobbar ska du kunna leva på din lön. Vi ska inte ha några A eller B-lag i Sverige!
Vi i arbetarrörelsen, om några, vet att vanligt folk aldrig vinner på att ställa grupp mot grupp. Vi i arbetarrörelsen, om några, vet värdet av att hålla ihop!

Det tredje är teknikskiftet
Vad vi än tycker om högteknologi och digitalisering så är den är här. De senaste prognoserna säger att 900 000 jobb kommer att försvinna i Sverige på grund av automatisering, digitalisering och artificiell intelligens. Samma prognos säger också 1 miljon nya jobb kommer att skapas. Många av dessa jobb kan vi inte ens namnet på idag.

Det här kommer att ställa enorma krav på vårt utbildningssystem. Vi pratar omskolning, vidareutbildning, fler platser på universitet och högskolor i Sverige. Här har vi Socialdemokrater höjt studiebidragen och ökat antalet platser på Högskolan med 14000 nya platser!

Regeringen Löfven har satt ribban högt här när man säger att Sverige ska bli bäst i världen
på e-hälsa 2025. Detta är bra.
Man har också tagit en digitaliseringsstrategi som handlar om en modernisering av utbildningssystemet, matchning av kompetens men också en trygg arbetsmarknad.
Därför satsar vi också 90 miljoner på en trygg A-kassa. Tror ni att de blå hade gjort det?

Den kommande hösten är ett vägskäl.
För den som använder Facebook byggs en skev världsbild upp. Fakenews och kampanjsajter från både blått och brunt som skanderar hur Sverige har blivit det sämsta landet i världen och allting är kris och kaos.
Ovanpå detta har vi vanliga media som tyvärr har en tendens att rapportera bara det som är dåligt. 70% av artiklarna om äldreomsorgen är negativa.

Då ska man veta att varje dag går 200 000 medarbetare i äldreomsorgen till jobbet. De gör ett fantastiskt jobb när de ger omsorg åt Sveriges nästan 300 000 äldre i hemtjänst, på träffpunkter, i hemsjukvård och på äldreboende. De är mer kompetenta än tidigare och har mer kvalité och koll över verksamheten än man någonsin tidigare haft. Trots detta rapporteras mest negativ. Det finns en agenda hos de blå som innebär att snacka ner välfärden. Det gör mig upprörd.

Vi Socialdemokrater har den största utmaningen framför oss. Det är ju som vi sett en enorm skillnad vem som styr. En ny blå regering med skattesänkningar och nedskärningar i välfärden eller en Socialdemokratisk som prioriterar välfärd, trygghet och jobb.
Idag går 250 000 fler till jobbet varje dag än under den borgerliga regeringen och arbetslösheten sjunker.
Vi har den lägsta arbetslösheten på 10 år!
Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 15 år!
Som Socialdemokrat blir man oerhört glad över detta!

Det vi måste göra nu det är tränga igenom bruset. Att ta debatten i fikarum, på arbetsplatser, på gymmet. Att våga lyfta politiken även i grupper där det känns lite obekvämt. Och berätta att det är skillnad vem som styr. Gå inte på de som säger att det kvittar. För det det gör det inte!

Det är är glasklart. Det är svart på vitt eller om man så vill rött på blått
Blått införde vårdnadsbidrag och sänkte A-kassan – Vi höjde barnbidragen, fixade gratis glasögon för barn.
Blått tog bort förmögenhetsskatten – Vi tog istället bort den orättvisa pensionärsskatten
Blått sänkte skatterna igen och igen och igen och igen och igen – Vi höjde lönerna för lärarna och satsade 10 miljard på välfärden

Det är skillnad – tveka inte!
För sänker man skatten med 140 miljarder så finns det inte pengar över till välfärd.
Vi måste nu skydda välfärden mot det här angreppet
Vi måste också utveckla välfärden.

Låt oss minnas att arbetarrörelsen har löst stora uppgifter förut. Demokrati, goda arbetsvillkor, utbildning för alla – det är saker som inte serverats på silverfat. De är saker som vi i arbetarrörelsen tagit strid för och vunnit.

Vi vet vad vi kan åstadkomma tillsammans!

Vi vet vilken otrolig styrka som finns i solidariteten, om vi alla ser vårt ansvar och gör vår del,
om vi finns där för varandra, om vi hjälps åt!
Vänner! – trygghet och sammanhållning är vårt mål,
Frihet och jämlikhet vår vision. Låt oss tillsammans uppfylla detta!

Tack mina vänner!