Jag tycker snuttifiering av politiken är förödande för demokratin. Nu börjar de nämligen dyka upp igen. Valtester på nätet. Varenda nyhetssajt har någon form av fånigt, enkelspårigt test. Tester där du svar ja, nej eller vet inte. Du får en hint om vad du tycker i aktuella frågor helt utan koppling till någon slags helhet eller sammanhang.

Frågor som “Vill du att pensionen ska vara högre?”, “Vill du ha bättre skola?” eller “Vill du ha höghastighetståg?”. Det blir som en gigantisk önskelista helt utan fundering på om vi har råd med allt eller hur det ska finansieras eller om det finns andra lösningar på problemet.
Sen har vi frågorna som ska placera in dig snabbt och enkelt. “Kallar du dig själv feminist?”, “Har du bil?” eller “Gillar du betong?”

Andra frågor kan vara: “Vill du ha lägre skatt?”, “Vill du ha amnesti för ensamkommande?” eller “FRA-lagen bör avskaffas?”. Flera frågor som egentligen inte har något enkelt svar utan där man verkligen måste sätta sig sakfrågan, lagar och förutsättning. Kan det du tror dig veta om bakgrunden i frågan egentligen vara fejk news? Sajten du läste informationen på kanske var en kampanjsajt eller ren satir? Eller var det en kompis som sa det vid fikat? Det är oftast betydligt mer komplext.

Jag kanske överreagerar men det stör mig när man försöker förenkla politik och göra den till ja eller nej, istället för att berätta vad det egentligen handlar om. Politik är ett sätt att tillsammans lösa samhällsproblem. Att diskutera, vända och vrida på saker. Att förstå att sådana processer tar tid och vi alla behövs i den processen.

Michael Ländin, riksdagskandidat (s) i Kalmar län