Plötsligt händer det 1
De ringde från juryn på Nordens största e-hälsomässa Vitalis och berättade att de utsett Kalmar till Årets eHälsokommun 2023. Från att har varit en bland många modellkommuner för digitalisering i Sverige har vi nu utsetts till den bästa av dem alla. Vi blev strålande glada och fick hämta priset i Göteborg vilket såklart uppmärksammas i riksmedia. Detta kommer säkert att få ringar på vattnet det kommande åren.

Villa Linné äntligen klart
Äntligen skrevs så kontraktet äntligen under av alla parter och det tomma boendet på Rifa-tomten kunde bli “Villa Linné” – Ett nytt och fräscht korttidsboende med 60 platser. Kommer att drivas av kommunen såklart. Tillsammans med nya boendet Lindsdal som just nu upphandlas, är Kalmar då över puckeln och klarar hela den äldreboom som pågår nu fram till 2030. Känns otroligt skönt och jag kommer att sova mycket gott den här helgen.

Förvaltningschefen mot nya uppdrag
Förvaltningchefen i Omsorgen Mattias Ask lämnar efter nästan 9 år på posten och 17 år i kommunen. Jag kommer att sakna honom otroligt mycket. En modern, ödmjuk ledargestalt som löser alla knutar och ständigt blickar framåt. Jag önskar honom verkligen all lycka som Trafikdirektör för KLT. Det är inget lätt jobb, men är det någon som kan klara det, så är det han.

Socionomer prisades
I går hade vi stipendieutdelning till fyra duktiga Socionomer. De hade alla fått jobb i olika verksamheter efter examen och skrivit om så viktiga områden som “Ofrivillig ensamhet” och “Etnisk diskriminering”. De belönades med 10 000 kr i stipendier och blommor och höll föredrag för nämnden om sina uppsatser.
Veckan avslutade jag sen i Oskarshamn där vi i Hjälpmedelsnämnden tillsammans med ledningsgruppen från alla 12 kommunerna arbetade med en strategi för arbetet med hjälpmedel i hela Kalmar län.

Plötsligt händer det 2
På måndag beger jag mig till Göteborg igen och Future of Democracy Summit som jag blev specialinbjuden till. Tydligen hade mina högvisa inlägg och debattartiklar kring AI blivit uppmärksammade på riksplan och man ville ha med mig i de rundabord-samtal om AI och klimatet som ska föras nästa vecka.
Deltar gör bland annat regeringskansliet, riksdagsledamöter, flera myndigheter, SKR, AI Sweden, SVT och flera dagstidningar och mediahus. Självklart är Amazon, Google och Meta (Facebook) där. Och så jag då förstås. Ska bli väldigt spännande.
Mina tre käpphästar jag tänker lyfta är helt ny AI-myndighet, AI i läroplanen och ökad finansiering till AI både till priva näringslivet och kommuner och regioner. Mer om detta i ett inlägg nästa vecka. Nu tar vi helg. Gräset behöver klippas.