Tidigare i år skrev jag en insändare om att mobilerna och surfplattorna borde integreras i skolarbetet. Jag var med i radio, i DN, i Barometern och det kändes positivt ändå trots att jag vet att det finns oerhört många därute i vårt avlånga land som inte tycker som jag. Om det är på grund av rädsla, gammal kunskap, magkänsla eller något annat man är avogt inställd det är oklart men sånt går sällan att göra något åt.

Det jag vet är att det i framtiden kommer att krävas kunskaper i mobiler och mobila assistenter som Siri, Cortana och Google Now precis om det idag krävs datakunskaper i vartenda jobb som finns att få. Jag har varit med när precis samma sak hände med både datorer och Internet och det var exakt likadant. Skeptiska människor som tyckte att datorer tog jobbet från folk och att Internet var en färgglad soptunna – en lekstuga.

Nu kommer det en undersökning som visar att 40% av ungarna i skolorna i Sverige har totalt mobilförbud hela dagarna. Det är samma skeptiska människor som fattar besluten och barnen de bara upprepar vad de vuxna sagt. Vi tycker det är roligare nu när alla leker på rasten. Självklart ska ungar leka och kul. Men att de inte har tillgång till mobiler i klassrummet gör mig rädd. Rädd för att de som har dåligt med datorer och mobiler i hemmet halkar efter. Rädd för att Sverige som land inte ger rätt utbildning till våra unga. De som teknikintresserade föräldrar har inga problem de kommer alltid att klara sig.

Häromdagen blev jag intervjuad av SVT kring detta. Jag brukar jämföra mobilen med penna och suddgummi där läraren säger: “Nej vi måste låsa in era pennor och sudd. Ni bara klottrar annars eller kastar suddgummi på varandra.” Det är helt absurt. Det påminner mycket om Amishfolket – en kristen grupp/sekt som “stannat” tiden till 1800-talet och som endast i nödfall använder bilar eller elektricitet.  Men det finns en skillnad. Amishfolket är det frivilligt att tillhöra. I skolan måste man gå. Annars blir man hämtad av polis.

I klassrummet är det en ledningsfråga där man kommer överens om vad som passar på den här lektionen. “På den här lektionen använder vi inte Facebook, Snapchat eller Periscope. Ok?”. Mobilen är ett fantastiskt multiverkyg som kan användas till så mycket. Att söka efter information genom att tala till mobilassistenten är bara första steget. Det går att fotografera, göra egna filmer, mäta avstånd, vinklar, komplicerade uträkningar, mäta ljudnivåer, göra och visa presentationer, anteckna, gå in i VR-världar och så oerhört mycket mer att det bara är fantasin som sätter gränser.

I princip varje vecka lär mina barn mig något nytt som går att göra på mobilen. Om de lärare som är rädda skulle våga släppa lite och kanske inse att många av barnen som kommit långt skulle kunna visa möjligheterna med mobilen för alla tror jag man skulle kunna se fördelarna. Jag har tillbringat en del tid i klassrummet och självklart är det så att en del av lärarna har kommit långt här. Man nyttjar tekniken, har frågesport via mobilen och mycket annat. Det är inget lätt vägval de gör utan de kommer säkert att stöta på problem efter hand. Men det gör mig glad att valt det spåret. För det är klart att ungarna ska ha mobiler i skolan.

Michael Ländin är IT-entreprenör, politiker och musiker.