Sommaren har varit underbar. En härligt lång, varm sommar med tid att umgås med familjen och bara ha det bra. Mitt problem är att jag blir så lat, sover för länge, äter massor av mat och glufsar i mig godis. Kombinationen med att innebandyn gör uppehåll hela sommaren är ju inte bra alltså.

Nu har det äntligen kört igång igen. Rutiner, mat på bestämda tider, innebandy två dagar i veckan, massor av möten, träning, dubbelt så många säljsamtal med både roliga och tråkiga kunder. Jag tycker verkligen det är skitkul att jobba. Det har jag tyckt de senaste tjugo åren. Slitigt ibland javisst, men helt klart roligt och jag har svårt att se mig själv gå i pension om femton år.

Jag hade jobbat på massor av olika ställen. Kronofogden, Arenco, Stensötorpets Restaurang, Coop/Konsum, Telia, Arla, Chokladfabrik, pianofabrik, datalärare och några ytterligare men inte hittat riktigt vad jag ville göra. Alla jobb hade varit roliga under upplärningstiden och ibland en lång tid därefter. Men sen blev det ofta enahanda och jag hade svårt att tänka mig att jobba på ett ställe länge. Då plötsligt en dag dök Internet upp.

Hur startar man ett eget företag? Vi hade en idé om en restaurangguide på nätet 1995. Troligen tio år för tidigt men det blev en början. Fick in lite pengar och sedan komma med nästa idé, och nästa, och nästa. Eget företag på Internet är en sjukt kul plats jobba på. Varannan månad kunde man i princip hitta på en ny produkt eller utveckling av en befintligt. Det har varit både upp och nedgångar under de här tjugo åren men det är fortfarande lika roligt. Sista åren har vi kört “ständig förbättring” och nyheter varje halvår istället.

Numera jobbar jag halvtid i politiken också. Skitkul det också. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ger en övergripande insyn och möjlighet att påverka hela kommunen. Uppdraget som ordförande i omsorgsnämnden ger en möjlighet att styra en verksamhet med den största utmaningen i Sverige just nu. Att en allt mindre grupp människor som jobbar ska försörja en allt större grupp äldre. Med bättre kvalité och bättre omsorg än det varit tidigare.

Sen jobbar jag med musik också. En nästan helt oavlönad del av livet men som också är grymt stimulerande och roligt. Tillsammans med några vänner skriver jag just nu en musikal om Ivar Kreuger som vi hoppas ska spelas på teatern i Kalmar nästa år. Det är i alla fall vad vi hoppas på. I musikbranschen är det mycket drömmar och lite pengar.

Slutligen kan jag inte låta bli att bifoga ett urklipp ur ett arbetsbetyg jag fick när jag jobbat på kontoret på Arenco och gjort manualer på engelska och svenska till tändsticksmaskiner. Jättekul klipp-och-klistra-jobb som liknade Photoshop, men i verkliga världen. Jag hade istället en skrivmaskin, klister, tejp, tippex och sax.
Det här lilla stycket jag har jag tagit med mig i hjärtat hela livet och även skrivit till flera av de anställda vi haft i firman genom åren. Det lyder: “hans behagliga personliga uppträdande gör att vi gärna rekommenderar honom”. Även om personalchefen den gången över överdrev rejält så var det roligt att få ett sånt betyg. Varje gång jag kör förbi Arenco-skylten på Södra vägen här i Kalmar så tänker jag på den våren jag jobbade där. Det är verkligen skitkul att jobba!

Michael Ländin är entreprenör, politiker och musiker.