I flera år har problemen staplats på hög. Stress på jobbet, stress med familjen och stress i skolan. Facebook- och Instagrambilder på väldukade bord och fina semesterbilder gör att föräldrar dukar under av press och dåligt samvete. Ungdomar med psykisk ohälsa och som mår dåligt av allt för högt tempo och pluggande.

Yrkesarbetande inom varenda svensk yrkesgrupp som sjukskrivs för utmattningsdepression och sjuktalen är på sina håll alarmerande. Alla har i åratal bara pratat, pratat och pratat om detta men ingen har haft lösningar på de här problemen.

Nu lanserar vi Socialdemokrater “Familjeveckan”. Den innebär att alla föräldrar som har barn mellan 4-16 år får en veckas ledigt varje år. En vecka att använda till bara vara tillsammans, koppla av, slippa bekymra sig om att skolan har studiedagar eller förskolan har stängt. Vårdnadshavare kan stanna hemma en dag med sitt barn tillsammans eller var för sig.

Den här reformen som verkligen kommer att förändra livet för många föräldrar möter naturligtvis motstånd: “Pengarna borde satsas på annat“, “Det blir mycket dyrare än vad de säger” eller “Det blir krångligt” är några av argumenten.

Själv är jag övertygad om att det blir en reform som kommer att byggas ut i en allt mer krävande framtid där jobb, familj och fritid flyter ihop. Detta ser vi redan nu. Jag är verkligen både glad och stolt över att som Socialdemokrat få vara med och driva en sån här förbättring och utveckling av välfärdssamhället.

Michael Ländin, Riksdagskandidat (s) i Kalmar län