Ibland känns det trögt med demokrati. Det ska diskuteras och debatteras. Det ska ändras på så det passar alla. Det blir ibland ett steg fram och ibland ett steg tillbaka. Men någon gång går det precis som man vill.

I december valdes jag till ombud på den Socialdemokratiska kongressen som skulle äga rum i april 2019. Det var många som ville åka och är inte ofta man får chansen så jag var mycket glad och stolt över att bli vald av medlemmarna i Kalmar. Under vårt partis 130-åriga historia har faktiskt bara varit 40 kongresser. Kongressen slår ofta fast riktlinjer som vi sen kan genomföra. Den här gången var det partiets organisation och framtidens utbildning om kompetensförsörjning som stod på dagordningen.

Vi var tolv stycken ombud som samlades vid två tillfällen i länet och gick igenom programtexterna. Vi diskuterade sen de ändringar vi ville göra och tog gemensamt fram ett stort antal yrkanden vi vill göra på kongressen i Örebro. Därefter var det bara att skriva debattinlägg som skulle göras från talarstolen.

Mitt första debattinlägg handlade om att jag tyckte det var ett bra program men att vi ville lägga till ett stycke om att “Lärosäten ska ansvar för att en större andel än idag av de som påbörjar en utbildning också tar sin examen.” 

På kongressen blev det lite formaliamiss så jag fick chansen att tala i samma fråga två gånger. Det verkade göra susen. Mitt andra debattinlägg (där man bara fick tala 1 minut) fick bra bifall och även om partistyrelsen yrkade avslag till ändringen vi hade med oss från länet så kändes det bra.

Vid omröstningen blev det en stor seger för Kalmar län och även en votering som partistyrelsen förlorade stort. Ordförande Elisabeth Brandt-Ygeman kallade voteringen för en “vrida om kniven-votering“. Det var det kanske, men i en vänlig anda. 

Själv kände jag att mer demokratiskt än så här blir det inte. Jag kan som ett ombud av 350 verkligen påverka det politiska innehållet på riksnivå. Jag kände mig mycket glad att jag tog beslutet att ge mig in politiken.

Totalt fick vi igenom kanske 60-70 % av våra yrkanden från länet och det var ofta partistyrelsen bakade in yrkanden i texten direkt utan att behöva rösta om saken. Ett mycket ödmjukt sätt att hantera det som jag verkligen får berömma. Alla medverkande ministrar var även de mycket tillgängliga och ödmjuka och det kanske har med Stefan Löfven att göra, jag vet inte. Men det verkar så. En ledare som är klok och sansad, och som utan överord sprider ett lugn i partiet. 

Slutligen vill jag verkligen rekommendera den som vill verka politiskt att kandidera till att vara ombud på en partikongress. Det är ett äventyr där man tillsammans med ett gäng suveräna partikamrater från hela länet är innesluten i en röd bubbla under några intensiva dagar. Grädde på moset är då att verkligen se en demokrati som funkar.

/Michael Ländin, ombud partikongressen i Örebro 2019.