Dags för ett jämställt ledarskap
Sverige är det näst bästa landet i världen att bo i om du är kvinna. Detta enligt “U.S. News & World Report 2018”. Bäst är Danmark och trea är Norge. Det säger en del om de enorma framsteg som gjorts i de nordiska länderna.
I arbetslivet listade Veckans Affärer nu i mars Sveriges mäktigaste kvinnor. Deras lista består av en imponerande samling av 125 oerhört kompetenta kvinnor. De är entreprenörer, direktörer och styrelseproffs. Största enskilda gruppen har ekonomisk utbildning, många är civilekonomer. Veckans affärer skriver själva på sin hemsida: “Jämställdhet är inte en kvinnofråga – det är en lönsamhets- och ledarskapsfråga. Det är ett strategiskt verktyg som ger effekter i flera led. Och det är en självklar rättvisefråga.”
När man läser det här borde ju allt vara frid och fröjd. Men det är det inte.
Kvinnor är oerhört välutbildade. Det finns 250 000 fler högutbildade kvinnor än män. För närvarande är 50 procent fler kvinnor än män registrerade vid svenska universitet och högskolor.Trots det så är det färre kvinnor som blir forskarutbildade och 75% professorerna är män.
Av de svenska börsbolagen så är bara var tolfte VD en kvinna. Genomsnittet i alla styrelser visar att 70% är män. I valberedningarna är 80% män. Män väljer män. Säger sig självt att det här är ett resursslöseri utan dess like av välutbildade kvinnor inom alla kategorier.
Ett lagförslag om att åtminstone ha ynka 40% kvinnliga ledamöter i börsbolagens styrelser röstades ned av Alliansen och Sverigedemokraterna tidigare år. Det var synd. Det hade varit åtminstone ett steg mot att få in mer kompetens i näringslivet i form av välutbildade kvinnor.
Jag kandiderar i höstens val till riksdagen. Skulle jag bli invald är jämställt ledarskap en fråga jag skulle driva. Jämställt för mig är inget annat än 50-50.
Michael Ländin, riksdagskandidat 2018 för Socialdemokraterna i Kalmar län
#fiftyfifty
Publicerad i tidningen Östra Småland 2018-03-22
Tags In
Translate
#digitalisering #ehälsa #kalmar #omsorgen
https://www.mynewsdesk.com/se/kalmar_kommun/pressreleases/oekad-medicinsk-saekerhet-genom-digitala-signeringar-i-aeldreomsorgen-3074307

Idag har vi socialdemokrater lagt fram ett initiativ i riksdagens socialutskott som innebär att vi föreslår att kommuner måste använda pengar som är avsatta till äldreomsorgen till just äldreomsorgen. Om de inte gör det tycker vi att man ska betala tillbaka de pengarna. Men varför tycker vi det? Låt mig beskriva varför.
För mig är målet tydligt: Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg. Vi har en del att göra i hela landet, på alla politiska nivåer, för att vi ska nå dit också - det är jag medveten om. Det är uppenbart att äldreomsorgen behöver stärkas ordentligt.
Om äldreomsorgen ska bli bättre, ja då behöver man också satsa pengar på äldreomsorgen. Därför gör staten nu det. Från och med 2021 och framåt får Sveriges kommuner ytterligare 4 miljarder kronor varje år för att förstärka äldreomsorgen. Det är pengar som ska användas till just det - och inget annat. Inga skattesänkningar, inga andra prioriteringar - utan till äldreomsorgen!
Det här kan kanske låta självklart. Men i Sverige fungerar det så att de kommunala politikerna bestämmer över äldreomsorgen. De bestämmer också över den lokala budgeten. Det är i grund och botten något väldigt bra - för kommer man från en kommun har man ofta bäst koll på vad som behövs just där.
Men just nu behöver äldreomsorgen i hela Sverige en kraftig förstärkning. Det har blivit extra tydligt under pandemin. I detta läge får det inte råda några som helst tvivel om att pengarna som är till våra äldre går till just det och ingenting annat! Sveriges äldre förtjänar en trygg ålderdom. Därför har vi lagt det här förslaget idag.
Håller du med mig om det här så får du gärna dela min text.
/Kristina
Att vara aktiv i politiken är för mig otroligt viktigt. Det är att ge tillbaka till samhället. Det har gjort mitt liv rikare på flera sätt...
https://michaellandin.com/det-gar-att-gora-skillnad/
