Enligt Svenska Dagbladet arbetar cirka 28 miljoner människor idag för digitala plattformar runtom i EU, och siffran förväntas gå upp till 43 miljoner till år 2025. Det är detta som i vardagligt tal kallas för gigekonomin. Alla de här människorna jobbar för bolag som Foodora, Bolt, Uber, Taskrunner och Workish och många, många fler. Antalet bolag växer hela tiden.

Många av dessa personer är äkta egenföretagare, men över 5,5 miljoner uppskattas vara felaktigt bedömda som egenföretagare. Det är alltså personer vars arbetssituation är precis som anställdas, men som inte har de rättigheter som anställda har. De kan i princip få sparken när som helst. De har inga fasta arbetstider och lågavlönade helt utan trygghet. I ärlighetens namn har Foodora tecknat kollektivavtal men det visade sig att det inte gällde för alla och merparten av de som arbetar för Foodora är utan kollektivavtal.

Vissa hävdar att gigen på sikt leder till fasta, säkra och mer välbetalda jobb men detta finns i stort sett ingen forskning som stöder. Tvärtom har visat att det sker en inlåsning i osäkra anställningsförhållande och även en inlåsning i olika plattformar eftersom gigen beror på vilket rykte man har i själva plattformen.

Själv tycker jag att flera av affärsidéerna är lysande och det finns ett stort behov av flera tjänster. Men sättet att hantera anställningarna tyder på en fasansfull livssyn. Jag vill påstå att detta är rena rama “Squid game”. För den som inte sett den koreanska Netflixsserien så handlar den om när 256 fattiga och skuldsatta människor tävlar mot varandra på liv och död tills bara en återstår, för att vinna pengar och bli rik.

Ungefär så fungerar gigekonomin. Den som väntar tålmodigt vid sin telefon alla dygnets timmar och har bra betyg får giget. Alla andra gör sig icke besvär.  De är helt utan skyddsnät. Nä, människor behöver mer trygghet på sin arbeten, inte mindre. Nu har så EU-kommissionen äntligen reagerat och man föreslog igår en rad åtgärder som ska förbättra villkoren för plattformsarbete och stödja en hållbar tillväxt för digitala arbetsplattformar i EU. Skulle det vara så att dessa EU-regler blir verklighet i EU så är det ett stort steg framåt. Det ska nu gå igenom alla 27 länder innan det kan bli regelverk i EU.

Min förhoppning är förstås att branschen tvättar sig själv långt innan dess genom att ge sina anställda bättre villkor, tecknar kollektivavtal och betalar ut löner som går att leva på.

Michael Ländin, Riksdagskandidat 2022 för Socialdemokraterna.

 

Tack för bild Max Gustafson och Springvikarierna!