Framtiden närmar sig med stormsteg och förra året fick roboten Sofia medborgarskap i Saudiarabien. Det kan ju tyckas konstigt att ett land där kvinnor tills helt nyligen inte fått köra bil,  ger ett medborgarskap till en robot. Möjligen är det bara ett pr-trick för att popularisera landet.

Faktum är dock att robotar kommer med full kraft. De är oerhört effektiva och man räknar med att de ersatt hälften av Sveriges industrijobb inom 20 år. Det innebär att kring 250-300 000 industriarbetare förlorar jobben. Videon här ovan är ett exempel på hur snabbt det går där specialiserade robotar öppnar dörren åt varandra.

AI (artificiell intelligens) självkörande bilar och automatisering är redan här och har börjat ersätta människor. Kassapersonal, journalister eller maskinoperatörer och snart kommer hela transportsektorn att förändras för alltid.

Och om nu någon trott att det var bara enklare jobb som togs över: Tänk efter igen! AI kommer att ta över mängder med jobb som tidigare ansetts omöjliga att ersätta. Juristassistenter, marknadsförare, redovisningsekonomer, finansiella rådgivare, advokater och psykologer kommer att ersättas. Inget jobb är säkert – även om en del tycks tro att chefsjobben är säkra. Det jobbas för fullt idag på tusentals AI-företag över hela världen för att ersätta chefer och det finns en övertro på att just deras jobb går inte att ersätta. Glöm det!

Totalt i Sverige pratar vi om miljoner jobb som kommer att ersättas med nya jobb de kommande åren. Det innebär också att vi måste kompetensutvecklas i en takt vi aldrig någonsin sett tidigare. Är vi förberedda för det?

Michael Ländin är riksdagskandidat för (s) i valet 2018 och IT-företagare