I fyra månader har partierna hållit på. Upprörda, kränkta och aggressiva. Idag meddelade äntligen även V att de gick med på att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Det har varit rätt mycket sandlåda från de flesta, men sett i efterhand så är det Stefan som varit lugnast av alla. Kloka och lugna ord hela tiden, med en förståelse för var och en. Ändå satt ner foten när det behövs. Precis som en ansvarstagande, blivande statsminister ska bete sig.

Jag tror att det här kommer att vara bra för Sverige. Alla får något. Ingen får allt. Någon är missnöjd med vissa saker, men ingen är missnöjd med allt. Viktiga steg som behövs för att föra oss framåt. Steg som ger företag och invånare den stabilitet som behövs för att kunna fatta beslut om framtiden. Vare sig det är en investering i en ny villa eller som företag kunna anställa nya medarbetare.

Som ersättare i riksdagen och som socialdemokrat gläds jag oerhört åt att kunna vara med och påverka rejält de kommande fyra årens politik. Våra vallöften om mer pengar till kommuner och landsting, familjeveckan och höjda pensioner infrias redan i den här överenskommelsen. I utskotten kommer sen arbetet att fortsätta och där blir det med uppgörelsen som grund lättare att arbeta vidare än det varit de senaste fyra åren.

Tage Erlanders regering på 50-talet var ju en koalition mellan S och C. Den satt i sex år och uträttade många bra saker. Vi får se hur länge det här samarbetet varar. Vi siktar på mandatperiodens slut till att börja med så får vi se. 

/Michael Ländin 
 Ersättare i riksdagen för Socialdemokraterna i Kalmar län