Vid sidan om mitt jobb som IT-företagare har jag varit fritidspolitiker i över 25 år. Först på Öland i nästan 10 år och sedan dess i Kalmar. Även när jag jobbade med firman som allra mest eller barnen var små har jag aldrig tvekat att göra min insats i politiken. Partiarbete eller uppdrag, det spelar ingen roll. Självklart vill jag ha inflytande. Inflytande att påverka beslut som tas varje dag i kommun eller kommunala bolag. Jag och 40 000 andra fritidspolitiker i samma sits har lagt tusentals timmar på att diskutera, läsa handlingar och vara delaktiga i beslut. Kämpigt många gånger men även otroligt roligt och givande.

Sedan januari 2015 är jag deltidspolitiker på 50% som ordförande i Omsorgsnämnden. Vi har hand om äldreomsorgen i Kalmar. Jag har huvudansvaret för 1400 anställda och 700 miljoner kronor i skattepengar. Det är verkligen ett privilegium. Det ger mig möjligheter och ett mycket stort inflytande. Ett inflytande jag fått av väljarna i valet 2014 men också av mitt parti som röstat fram mig som ordförande. Det gör mig också ansvarig för allt som händer och skyldighet att lyssna på när kommuninvånare ringer och vill säga sin mening.

Ibland framställs vi politiker ofta som själviska och giriga. Helt fel. I stort sett alla politiker jag känner oavsett parti är hängivna och samvetsgranna. Oavsett om de sitter i kommun, landsting eller riksdag. De skulle göra allt för att se sina hjärtefrågor reformeras till det bättre för andra människor. Det är oftast just det som det handlar om i politiken. Att göra samhället bättre. Min gladaste stund hittills var när vi la nästan 10 miljoner på socialt innehåll. Det innebär mer tid för samtal, promenader och glädjestunder för de äldre i Kalmar.

På vår extrakongress nu senast blev jag vald till riksdagskandidat för Socialdemokraterna. Jag är på en stolt 6:e plats. Det är en ersättarplats då det just nu ser ut som om vi får fyra platser. Naturligtvis vill jag åka till riksdagen och med hjälp väljarna kan jag bli inkryssad dit. Där skulle jag vilja driva mina hjärtefrågor: Jämställdhet, äldrefrågor och digitalisering.
– Det var spretigt. Det hänger ju inte ihop alls, sa en äldre dam till mig under lunchen på samma kongress som jag valdes.

Men det gör det. Jämställdhet brinner jag för då jag ser kvinnor bli illa behandlade varje dag. I mitten på 90-talet höll jag jämställdhetsutbildningar i facket. Visst har det blivit lite bättre sedan dess men det går så sjukt långsamt. Vi män ser det inte. Vi är så vana att det är så här det är. Vi går ut när det passar oss. En kvinna tänker sig oftast för och vågar ibland inte gå ut när det är mörkt. Så borde det inte vara. Inom kommunpolitiken är det bara 43% kvinnor i Sverige. I börsbolagens styrelser är det bara 31%. I valberedningarna är givetvis bara 22% kvinnor. Män väljer män. Så enkelt är det. Kvinnors löner är bara 88 % av männens. Det går att hålla på så här hur länge som helst.

Så till äldrefrågorna. De hänger ihop med jämställdheten. De kvinnliga pensionerna är lägre för att de förväntas leva längre. De har också haft lägre löner vilket gör att pensionerna för många är så låga att dessa kvinnor hamnar under fattigdomsstrecket. I Sverige 2017.
“Pensionärsskatten” tas ju i alla fall bort nu äntligen och få beslut beslut har gjort mig så glad. Tandvården väljer många äldre bort då de inte har råd. Mitt hjärta ropar reform. Regeringen höjde tandvårdbidraget i juli i år och det är ju ett steg i rätt riktning. Inflytande, möjligheter och livskvalitet är några andra ord för äldre jag kan ställa mig bakom.

Så till mitt huvudområde där jag jobbat i 20 år: Digitalisering. Det är ett ord som för mig innehåller all den ny teknik som finns och som kommer. Internet, fiber, 5G, automatisering, robotisering, artificiell intelligens, virtuell verklighet, självkörande bilar, sakernas internet och digitala assistenter. Alla dessa kommer att förändra livet för varenda en på jorden. Det kommer aldrig mer att bli sig likt igen.
När det blåser måste man ibland bygga både vindskydd och väderkvarnar. En del avarter måste vi kanske reglera som med utvecklingen och användandet av mördarrobotar i det militära. Andra saker måste vi definitivt utveckla och utnyttja omgående. Robotar och artificiell intelligens i vård och omsorg  skulle kunna lösa alla välfärdens framtidsproblem. Automatisering och artificiell intelligens hjälper lärare att rätta prov, med administration och sätta betyg. Resurserna skulle då både räcka till och bli över.

Jag är inte så naiv att jag tror jag kan förändra allt detta om jag kom till riksdagen. Men jag kan vara där och påverka, säga min mening, läsa handlingar och diskutera, varje dag. Jag hoppas verkligen att det blir så.

Tidigare i år lämnade Trump och USA klimatavtalet. Jag tror han inbillade sig att det skulle rasa samman utan USA, men alla andra länder verkar stanna kvar. Det är framsynta politiker från världens alla hörn som förstår att vår framtida miljö kräver att vi tillsammans vidtar åtgärder. Det ger verkligen hopp. Efter att ha sett en Marvel-superhjälte-film i helgen måste jag säga:
“Det är inte en superhjälte som räddar planeten – Det är en politiker”

Michael Ländin, kandidat till riksdagen 2018