Kvinnor lever hela livet ojämställt från skola till pension
Under sommaren kom en rapport från SCB. Den utkommer vartannat år med den rätt dåliga titeln ”Lathund om jämställdhet 2018”. Den passerade svensk media nästan helt utan någon notis.
Den beskriver jämställdheten i Sverige som nästan inte nämnts alls under den svenska valrörelsen. Detta är en skandal. Den visar nämligen svart på vitt att kvinnor i Sverige pluggar hårdare, stressar mer men tjänar mindre. 30 procent av flickorna (12-15 år) känner sig stressade i skolan. När flickorna kommer upp i gymnasiet ökar siffran till 54 procent. När de väl kommer ut på arbetsplatserna utsätts var 10:e kvinna under 30 år för sexuella trakasserier. Inte på stan eller på tunnelbanan. Utan på arbetsplatsen.
På högskolor och universitet var det 64 procent av alla examen som togs av kvinnor. Med den bakgrunden är det väldigt konstigt att män har mer i lön än kvinnor. Rapporten slår också fast att nästan var fjärde kvinna upplever sig ha dålig hälsa. Inte så konstigt kanske när man tänker framåt.
För med sämre lön och arbeten yrken som ger mindre betalt och sliter mer på kroppen så får kvinnor också en betydligt lägre pension. Kvinnor har i pensionskuvertet i Sverige idag bara 68 procent av männens. Det är inte ok i ett av världens mest jämställda länder att denna frågan inte kommer upp i varje valdebatt. Att man väljer att strunta att hälften av Sveriges befolkning faktiskt lever hela sitt liv ojämställt.
Michael Ländin (S), riksdagskandidat.
Inför förra valet gjorde vi Socialdemokrater tillsammans med LO ett facklig-politiskt handslag för att förbättra arbetsvillkoren och kvaliteten i bland annat äldreomsorgen. Jag hade äran att sitta med i arbetsgruppen som tog fram det här dokumentet.
Nu kan vi i Kalmar med stolthet bocka av flera viktiga punkter:
✅ Gratis arbetsskor – bättre arbetsmiljö och mindre belastning för personalen.
✅ Tagit bort delade turer – hållbara scheman som ger tid för återhämtning.
✅ Heltid till alla – trygga jobb skapar trygg omsorg.
✅ Kompetenslyft med äldreomsorgslyftet – utbildning som stärker yrkeskunnandet.
✅ Körkort och fast jobb för ungdomar som läser omsorgsprogrammet – en satsning på framtidens arbetskraft.
✅ Tillsammanspaketet med höjd bemanning på vård- och omsorgsboende – mer tid och bättre vård för de äldre.
Detta är nu framtidssäkrat och inne den ordinarie budgeten!
Det här är konkreta förbättringar som gör skillnad – både för personalen och för de äldre.
Check - Det är skillnad vem som styr. 🌹
https://michaellandin.com/konspirationsteorier-i-kommunfullmaktige/