På Twitter angrips jag av drogliberaler. De kallar mig för “smutsig fascist”. Orsaken?

Jo, jag fick reda på att en liberal skolpolitiker i Kalmar vill legalisera cannabis. Han berättar det hela självmant till tidningen Östra Småland och stöttas dessutom av en organisation var syfte är att legalisera just cannabis. Skolpolitikern har suttit flera år i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar som vice ordförande och som ledamot i Kalmarsunds Gymnasieförbund. I de här rollerna som arvoderas med skattemedel har han möjlighet att utöva inflytande inte bara på Kalmars barn och ungdomar utan även på ungdomar från Borgholm, Mörbylånga och Torsås. Nu vill skolpolitikern även röstas in i riksdagen. 

Min och många andras reaktion var självfallet att detta var fel. Åsikterna får han gärna ha men det är definitivt inte förenligt med de rollerna han har i kommun och gymnasieförbund och dessutom får betalt för.  Hur ska lärare och den skolpersonal som arbetar drogförebyggande i skolorna veta vad som gäller, när en av de ledande politikerna vill göra den drog de bekämpar laglig? Hur ska eleverna veta vad som gäller när den som sitter i skolans högsta ledning vill att det ska bli lagligt?

Insändarspalter och diskussioner har varit heta, men liknande åsikter har kunnat läsas som insändare både från lärare, socialarbetare och andra politiker både från majoritet och oppostion. Skolpolitikern, som kallar mina åsikter för smutskastning, är en för övrigt påläst och kunnig politiker. Han får självfallet också ha vilka åsikter han vill. Men inte som skolpolitiker. Det är inte förenligt. Konsekvensen måste därför bli att man lämnar de uppdrag som har med skola och ungdom att göra. 

Länk SVT: https://www.svt.se/nyheter/val2018/socialdemokrater-i-kalmar-vill-att-cannabis-l-iberal-far-sparken

Michael Ländin, riksdagskandidat (s) Kalmar län