24 februari blev en sorgens dag för hela världen. Vladimir Putin – en maktgalen diktator, och ledare för världens största land, får plötsligt för sig att invadera Ukraina. En fredlig och demokratisk granne. Helt oprovocerat. Vad hände? Vaknade Putin upp på morgonen och bestämde sig för att krossa en demokrati?

Ett klart brott mot internationell rätt och plötsligt är det krig i Europa. På samma sätt som Hitler hittade på olika förevändning för att 1939 kunna ockupera Polen så hittade Putin på liknande förevändningar som ju var rena lögner för att nu kunna angripa Ukraina.

Världen har en chans att stoppa detta. Men då måste sanktionerna och aktionerna bli ännu starkare. Både från ett enat EU, Storbritannien, USA och övriga världen. Att de utesluts ur det ekonomiska Swift-systemet ser jag som självklart. Sverige ska såklart stötta på alla sätt som är möjligt. 

Ledningen för Ryssland visar nu att de är en aggressiv diktatur som på sikt vill lägga sina grannar under sig, göra dem till lydstater eller kuva dem till underkastelse. Vi har sett Putin förnedra sin egen spionchef i TV. Han har dessutom gjort sig själv till diktator på livstid genom ändringar i författningen. I praktiken existerar ingen opposition i Ryssland.

Sverige står idag med Ukraina och det ukrainska folket. Vi fördömer de ryska ledarna och det ryska aggressionskriget. Vi vanliga människor måste stötta på alla sätt vi kan. Hjälpa flyktingar som flyr för sina liv, delta i demonstrationer eller skänk pengar till Röda Korset. De finns där på plats och kan hjälpa.

Michael Ländin, Ersättare Sveriges Riksdag och riksdagskandidat valet 2022.