Det här var 1997. Min pappa hade Internet och e-post men fick aldrig några mail. Det tog honom 10 minuter att få igång datorn och koppla upp sig via modem bara för att upptäcka att inkorgen var tom.
– Det är rätt tråkigt och inte vet jag några sajter heller, sa han uppgivet.
– Jamen jag kan kan skicka dig lite tips på bra sajter, sa jag.
Den kvällen ute på promenad med hunden kom idén: Tänk om det fanns många som min pappa? Såna som ville ha e-post och tips på bra sajter. En sån Internettjänst borde man skapa!
Vi döpte den till Mailbox (numera Mailbox.se) och till en början skrev jag och Helene alla nyheter och tips och skickade ut till intresserade. Tjänsten fick efter lite reklam tusentals användare. Vi kunde då även börja sälja reklamutskick också.
Vår reklamslogan var “Trött på inte få någon e-post?”. En idag helt omöjlig hook men då otroligt bra. När vi gjorde utskick klickade ibland så många som 40% av mottagarna på länkarna. Öppningsfrekvensen var nära nog 100 %. Alla ville kolla sin e-post. Succén var ett faktum, inte bara för oss och prenumeranterna utan även för kunderna.
– Hela serverrummet skakar. Så mycket besökare har vi aldrig haft på sajten,  sa en nöjd chef på ett större svenskt “katalogföretag”.
En riktigt Win – Win – Win. Vi var förstås nöjda och började sälja för glatta livet. Mailbox.se har sedan dess genererat kring 50 miljoner kronor totalt till FL-Net och även om öppnade mail och klick gått ner de senaste fem åren så finns ändå en framtid för mail som folk vill ha. Smartphones och paddor har sett till att folk kollar mailen mer än någonsin.
Under åren som kom försökte massor av företag kopiera vår idé. Vi såg med skräck i blicken både Posten och Aftonbladet starta e-posttjänster och trodde vi att vi skulle bli utkonkurrerade. De här företagen hade 50 miljoner i kassorna! De gav sina prenumeranter presenter och poäng om de klickade och läste mailen.
Det blev tvärtom. Posten la ner sin satsning de andra kursade när ägarna inte ville pytsa in mer pengar. De hade aldrig fattat varför folk prenumererade på vår tjänst: De ville helt enkelt ha information om det som intresserade dem!

Michael Ländin är VD och medgrundare av FL-Net som bland annat driver Sverige.nu, Mailbox.se, Vinden.se och Fuska.nu

Source: New feed