De senaste 20 åren har jag levt på e-post. Det började med att min pappa ville ha mail med roliga sajter att besöka när Internet var ungt. Då för 20 år sedan var vår reklamslogan “Trött på att inte få någon e-post?” Sedan dess har vi byggt upp Sveriges största databas med prenumeranter som verkligen vill ha e-postutskick – Mailbox.se. Varje vardag sedan dess skickar vi nyheter inom olika områden blandat med annonser. Vi skickar även utskick med bara annonser i som matchar prenumerantens intressen.

Hur bär man sig då åt för att lyckas med e-postmarknadsföring idag 2017? Det finns en rad nycklar och trender som idag krävs för att få läsaren intresserad.

 • Personifierad och individanpassad e-post.
  Ju mer personlig och relevant informationen är, ju mer engagerar sig mottagaren
 • Marknadsautomation.
  I en bekräftelse på ett köp finns alla möjligheter att göra merförsäljning, öka varumärkeskunskapen och mycket annat. Bekräftelsen är det mest lästa mailet av dem alla.  Övergivna varukorgar är trigger som kan leda till köp långt senare om företag lär sig skicka snygga och bra påminnelser. Ändå får varumärken inte försumma traditionella e-postmarknadsföringskampanjer.
 • Mobiloptimering
  E-postmallarna måste anpassas till mobilen. Responsiv design är ett måste för den som vill lyckas med sin marknadsföring då 50 % idag vill ha sin mail i mobilen och ingen annanstans. Viktigt här också att är att call to action knapparna har en storlek som är lätta att klicka på.
 • Nå till inkorgen
  Se till att ni använder seriösa leverantörer och aktuella egna adresser. Köp inte e-postadresser. Dessa vill inte ha era mail och om drygt ett år finns risken att ert företag sätts i konkurs. Då träder nämligen GDPR i kraft. GDPR innebär att man bara får maila till prenumeranter oavsett om dessa är konsumenter eller företag. Datainspektionen kommer att kunna utdöma böter får både annonsör OCH leverantör på upp till 20 miljoner euro.
 • Interaktivitet
  Här är framtiden för e-postannonsering. Genom IOS 10 så kan man se på film direkt inne i mailet. En enklare möjlighet är GIF-animeringar som även det kan vara effektfullt.
 • Inbjud till e-postdialog
  Inbjud till en dialog genom att erbjuda möjlighet att svara på mailet. Konversation med varumärket via e-post är idag helt outnyttjat eftersom uppemot 70% av internetanvändarna använder den här funktionen för att få information om ett erbjudande

Michael Ländin är VD och medgrundare av FL-Net som bland annat driver Sverige.nu, Mailbox.se, Vinden.se, Nyhet.se och Fuska.nu

KÄLLOR: 
NP6 EMA research 2016
5 Email Marketing Trends for 2017 (Hatchbuck)
Email Marketing trends from 2016 into 2017 (Smart Insights)
Future Trends in Email Marketing – Predictions for 2017 (Business 2 Community)