Hur många gånger har vi inte sjungit födelsedagssången “Ja må du leva uti hundrade år?” Som politiker och ordförande i äldreomsorgen har jag träffat några som fyllt hundra. Vi gläds över födelsedagsbarnet och firar och skrattar. Hur blev du så gammal? Bra förhållande, röker inte, äter lagom och goda vänner blir ofta svaret.
Men hur många blir egentligen hundra år?

Idag finns bara omkring tvåtusen svenskar som är över hundra år. Medellivslängden höjs, men de med lägre inkomst lever många år färre än de med högre inkomst. Enligt folkhälsomyndigheten lever en person med högre utbildning nästan sex år längre än någon med lägre utbildning.

Sverige är ett av världens mest högteknologiska länder. Vi har mer eller mindre gratis sjukvård åt alla medborgare, mediciner med högkostnadsskydd, flera stora medicinteknikföretag, robotkirurgi och vi är fyra i världen när det gäller att rädda livet på patienter inom en lång rad diagnoser. Det visar en omfattande internationell ranking från University of Washington i USA.

Trots detta stiger medellivslängden väldigt sakta i Sverige och de senaste åren har många andra länder gått om oss. Så borde det inte vara. Jag vill att fler ska bli hundra år.

Sverige borde ha som nationellt mål att svenskarna ska ha högst medellivslängd i världen.
Visionen borde till och med vara att medelåldern för en svensk ska vara hundra år.
Med artificiell intelligens som hjälper läkare, odlade organ, fler robotkirurger, medicinteknik, forskning och digitalisering och ett helt nytt sätt att arbeta med folkhälsa så borde detta vara ett rimligt mål.
Vi skulle vara det första land i världen som bestämmer vart tekniken ska ta oss människor.

Målet skulle inte bara ställa in tekniken på bota sjukdomar. Det skulle även styra samhället när det gäller folkhälsa. Redan som barn behöver vi lära oss om vår kropp och hur den fungerar. Det kan leda till mer gymnastik i skolan, mer kunskap om kost och hur man ska leva för att kroppen ska kunna fungera i hundra år. Vi ska inte bara leva längre utan vi ska vara friskare än någonsin i mänsklighetens historia.

Målet skulle genomsyra hela samhället. Vi måste satsa på forskning, högteknologi och vetenskap samtidigt som vi arbetar med folkhälsa, rehabilitering och livskvalité.
Även ekonomi och arbete måste anpassas och förändras radikalt. Det handlar om ett hållbart arbetsliv där man orkar och framför allt vill arbeta betydligt längre än idag. Här kan robotisering, artificiell intelligens och digitalisering ersätta alla farliga, monotona och slitsamma arbeten.

Kanske säger någon: Vill man leva så länge? Jag är helt säker på att de flesta av oss vill det. Vem skulle inte vilja åka ut och resa med sina barnbarnsbarn? Vem skulle inte vilja se sina barnbarnsbarnbarn födas? Eller bara en sån sak som att ha kunskap från ett helt sekel? Helt fantastiskt!

Någon ytterligare kanske undrar om det att finnas jobb och pengar åt alla när vi nu ska både jobba och leva längre? Ja, det är samma sak även där. Det fungerade när vi gick från jordbrukssamhälle till industrialisering och från industrialisering till tjänstesamhälle. Det kommer även att fungera denna gång med yrken vi inte ens kan namnet på idag.

Jag vill se en kraftfull nationell strategi där vi tillsammans hittar lösningar och blir det folk som lever längst i världen. Kanske till och med i mer än hundra år.

#utihundradeår #val2018

Michael Ländin, riksdagskandidat (s) för Kalmar län och ordförande äldreomsorgen i Kalmar

Publicerad på Aftonbladet Debatt 2017-01-03