En dag kom en flaska Irländsk whisky med posten. Den kom som med bud som express.

Det här var mitt i brinnande högkonjunktur kring -99. IT-eran och den ”nya ekonomin” hade slagit landet med full kraft. Våra grannar hade köpt IT-aktier som hade stigit med flera 100 procent och vi hade startat Internetföretag.

 

Whiskyn var från företaget som sålde banners på våra sajter. De hade just blivit uppköpta av tyska Adlink och nu skulle här firas över hela Europa. Alla större partners och kunder fick en gratis resa och vistelse på Irland och flygbiljetter skulle komma inom några dagar. Jag dricker ingen alkohol så bästa säljaren på kontoret fick flaskan. Han blev glad.

 

Efter några veckor kom flygbiljetter och mer information. Vi skulle åka till ett femstjärnigt lyxhotell på södra Irland. ”The Dunloe” ligger i ett fantastiskt landskap omgiven av berg och gröna dalar.

 

Jag tror vi fyllde hela hotellet. Ett hundratal partners och kunder. Det var folk från hela Europa där. Många av dem känner jag fortfarande. Varje dag var fylld med aktiviteter, både företagsinriktat men även bergsturer, båtfärder på de djupa sjöarna och uppträdanden med dansuppvisningar. Helt otroliga upplevelser.

 

En kväll när vi kom tillbaka på rummen låg där färdiga frackar till herrarna och till damerna klänningar från 30-talet med tillhörande cigarettmunstycken. Sen skjutsades vi till en ruin i närheten där det bjöds på fest. Det blev en slags maskerad där även skådespelare som spelade gangsters var med under kvällen. Dans, mat och fest. Sen fick alla låtsaspengar med Adlink på som man kunde spela roulette med. Plötsligt blev det en razzia där poliser stormade in och sköt i luften och vi blev alla ”arresterade”.

 

Det var en otrolig tid och en fantastisk resa. Adlink köpte sen upp Doubleclick och var störst i Sverige och Europa ett tag men sedan kom Google och förändrade bannerannonseringen för alltid. Men det är en helt annan historia…

Michael Ländin är VD och medgrundare av FL-Net som bland annat driver Sverige.nu, Mailbox.se, Vinden.se, Nyhet.se och Fuska.nu