En av mina begåvningar är att jag har total kontroll på min mail. Detta trots att jag får över 1000 mail varje dag och skickar 40-50 mail varje dag i snitt 365 dagar om året.

Här kommer därför en genomgång på hur du gör för att skapa ordning i kaoset som många upplever att e-posten är. Vi kan kalla den ABC-metoden

A – Viktigt, görs direkt eller idag

B – Ska göras men kan vara denna eller nästa vecka eller kanske inte alls?

C – Kom ihåg eller behöver nog aldrig göras, men kanske

 

1.      Rensa
Börja med att lista alla mail i en lång rad. Inte en massa filter och annat påslaget. Sortera dem i ”avsändarordning”. Radera alla nyhetsbrev. Det kommer alltid nya. Jag lovar. Radera så många mail du bara kan. Du kan också sortera på bilagor, ämne, storlek, o.s.v. för att se vilka du kan radera.
Skapa sedan en mapp som heter ”A”.  I den släpper du alla mail/uppgifter som måste göras eller svaras på omgående.
Skapa även en som heter ”B”. I den lägger du uppgifter som måste göras men som inte behöver göras nu eller kanske aldrig?
Sen skapar du även ”C”. Där lägger du grejor som kan vara bra att komma ihåg men som du aldrig behöver göra något åt.
OBS! Bästa tipset istället för att lägga i C är att om det kommer något som du möjligen skulle behöva minnas i framtiden: Klicka på svara och skriv OK eller något. Då hamnar det i din skickat-mapp och blir sökbart även i framtiden. Som ett eget litet arkiv.
Detta jobb måste du fortsätta med till inkorgen är HELT TOM. Annars är det meningslöst.

 

 

2.      Hantera nya mail
När nya mail kommer har du flera val. Är det en C-mail kan du svara på mailet och sedan bara radera det. Alternativt lägga det i C för framtida bruk. Nackdelen då är att du måste rensa C ibland.
Är det ett B-mail, lägg i B eller svara på mailet med Ok. Det kanske aldrig behöver göras.
Är det ett A-mail, gör det direkt eller kanske deligera det till någon annan. Annars lägg i A.

Kommer det in ett nyhetsbrev. Avprenumerera, du kan alltid prenumerera igen. Du kommer att märka vilka nyhetsbrev du saknar.

Din inkorg ska vara i stort sett tom. Nya mail kan vara nya möjligheter. En ny kund, en ny produkt, en möjlighet i livet.

 

Några varningar
– OBS! Undvik att göra mängder med olika mappar där du lägger saker. Det tar bra tid , kraft och blir administrativt ohållbart. Bättre att ha ett par stycken. Det går snabbt att söka.

– Spara på så LITE som möjligt. Svara bara på mailet så är det automatiskt sparat i din utkorg. Var inte orolig!

– Om du märker att du missar att beta av A-korgen. Flytta alla din A till inkorgen istället och bara jobba ner till noll.

Lycka till!

Michael Ländin är VD och medgrundare av FL-Net som bland annat driver Sverige.nu, Mailbox.se, Vinden.se, Nyhet.se och Fuska.nu

 

]]>