Dags att förbereda oss för AI-revolutionen
Vi står inför en av de mest omvälvande teknologiska förändringarna i modern tid. AI-revolutionen är inte längre en framtidsvision – den är här och påverkar redan våra arbetsplatser, våra utbildningssystem och samhället i stort. Som politiker har vi ett ansvar att inte bara reagera på dessa förändringar, utan att aktivt förbereda oss för dem.
AI-teknologier utvecklas i en rasande takt och berör redan alla sektorer, från kreativa yrken till finans och vård. Prognoser visar att över 300 miljoner jobb kan komma att automatiseras bort. Samtidigt pekar rapporter på att AI också kan skapa 100 miljoner nya jobb inom de kommande åren. Detta innebär att vi står inför en omställning på arbetsmarknaden av en omfattning vi sällan skådat.
Men det handlar inte bara om arbetsplatser som försvinner eller skapas. Det handlar om att förbereda våra medborgare på en arbetsmarknad där kompetenskraven ständigt förändras. Att hantera denna utmaning kräver ett utbildningssystem som är flexibelt och anpassningsbart. Vi behöver satsa på livslångt lärande, där människor kontinuerligt kan skaffa sig de färdigheter som framtidens arbetsmarknad efterfrågar.
Ett av våra största politiska uppdrag blir därför att se till att denna omställning inte skapar djupare klyftor i samhället. AI kommer utan tvekan att skapa vinnare och förlorare, och vi måste säkerställa att ingen lämnas utanför. Detta kräver en stark och inkluderande arbetsmarknadspolitik där omskolning och fortbildning får en central roll. Vi behöver också tänka nytt kring sociala skyddsnät och hur vi kan stödja människor i övergången till nya yrken och roller.
Det är också dags att diskutera hur vi ska hantera den ekonomiska omvälvning som AI kan medföra. Vad betyder till exempel BNP i en värld där mycket av arbetet utförs av AI och robotar? Hur kan vi säkerställa att vinsterna från denna teknologiska utveckling kommer alla till del? Detta kräver nya tankesätt kring ekonomisk politik och fördelning av välstånd.
AI-revolutionen är en utmaning, men också en enorm möjlighet. För att möta denna framtid på bästa sätt måste vi som politiker agera proaktivt och långsiktigt. Vi måste ta ansvar för att bygga ett samhälle där alla har möjlighet att dra nytta av de möjligheter som AI erbjuder, och där ingen lämnas kvar i den gamla världen.
Nu är tiden att agera. Låt oss säkerställa att Sverige inte bara hänger med i utvecklingen, utan att vi leder den.
Michael Ländin, Ersättare riksdagen för Socialdemokraterna Kalmar län
För de med demens och deras anhöriga betyder mesta möjliga livskvalité. Mina politikkollegor Maria (v) och Margreth (kd) flankerar och Magnus Höggren tog bilden 👏🤗🥳
Inför förra valet gjorde vi Socialdemokrater tillsammans med LO ett facklig-politiskt handslag för att förbättra arbetsvillkoren och kvaliteten i bland annat äldreomsorgen. Jag hade äran att sitta med i arbetsgruppen som tog fram det här dokumentet.
Nu kan vi i Kalmar med stolthet bocka av flera viktiga punkter:
✅ Gratis arbetsskor – bättre arbetsmiljö och mindre belastning för personalen.
✅ Tagit bort delade turer – hållbara scheman som ger tid för återhämtning.
✅ Heltid till alla – trygga jobb skapar trygg omsorg.
✅ Kompetenslyft med äldreomsorgslyftet – utbildning som stärker yrkeskunnandet.
✅ Körkort och fast jobb för ungdomar som läser omsorgsprogrammet – en satsning på framtidens arbetskraft.
✅ Tillsammanspaketet med höjd bemanning på vård- och omsorgsboende – mer tid och bättre vård för de äldre.
Detta är nu framtidssäkrat och inne den ordinarie budgeten!
Det här är konkreta förbättringar som gör skillnad – både för personalen och för de äldre.
Check - Det är skillnad vem som styr. 🌹
https://michaellandin.com/konspirationsteorier-i-kommunfullmaktige/